Wat is “Direct Trade” Koffie?

Wat is “Direct Trade” Koffie?

Direct Trade Koffie bij Fancy Beans

Laten we de wereld van Direct Trade koffie verkennen, een werkwijze dat we bij Fancy Beans met trots omarmen. Maar wat houdt "Direct Trade" precies in en hoe onderscheidt het zich van andere keurmerken zoals "Fair Trade", dat ook streeft naar een betere koffiewereld en een eerlijke prijs voor de koffieboeren?

Fair Trade versus Direct Trade

Het Fair Trade-systeem, hoewel het goede bedoelingen heeft, kan soms uitdagend zijn voor koffieboeren. Een van de belangrijkste obstakels is dat boeren moeten betalen om gecertificeerd te worden. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en vormen vaak een barrière, vooral voor kleinere boeren die mogelijk niet de financiële middelen hebben om deze kosten te dragen.

Bovendien zijn de Fair Trade-normen en -procedures vaak complex en tijdrovend. Boeren moeten voldoen aan een reeks strenge criteria op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu-impact en bedrijfspraktijken. Hoewel deze normen bedoeld zijn om duurzaamheid en eerlijke handel te bevorderen, kunnen ze voor sommige boeren lastig zijn om aan te voldoen.

Wat is Direct Trade?

In tegenstelling tot Fair Trade, vereist Direct Trade geen formele certificering of kosten. In plaats daarvan is het gebaseerd op directe, persoonlijke relaties tussen boeren en branders. Dit betekent dat boeren die werken met Direct Trade-partners kunnen profiteren van eerlijke prijzen en duurzame praktijken zonder de last van certificeringskosten en complexe procedures.

Fancy Beans en Direct Trade

Fancy Beans, gevestigd in Enschede en opgericht op 31 mei 2023, zet zich in voor Direct Trade koffie, waarmee we een nieuwe dimensie van kwaliteit en duurzaamheid toevoegen aan de Nederlandse koffiemarkt.

Koffieboeren Plantage koffieboer

Onze unieke Premiumblend "El Patrón"

Onze unieke Premiumblend "El Patrón" is een perfect voorbeeld van onze toewijding aan Direct Trade. We kiezen bewust voor groene bonen van twee specifieke soorten, geleverd door This Side Up, een voorvechter van Direct Trade. De eerste boon is de 'Café Rosaflorida - Meko Gutierrez single farmer lot - washed caturra' uit Colombia. Deze boon, gekenmerkt door haar verfijnde smaak, is het resultaat van de duurzame en ethische landbouwpraktijken van boer Meko Gutierrez. Voor deze ongebrande groene koffieboon wordt er €6,50 direct aan koffieboer Meko betaald, wat ongeveer 50% meer is dan wanneer deze op de open markt zou worden verkocht. De rest gaat naar transport, belastingen, verpakkingsmateriaal, het branden van de koffiebonen en overige bedrijfskosten.

Koffiebonen plukken Rijpe koffiebes

De tweede boon in onze premiumblend is de 'Brazil Capricornio - São Jerônimo da Serra coop lot - honey' uit Brazilië. Deze boon, afkomstig van de São Jerônimo da Serra coöperatie, is bekend om zijn zoete, honingachtige smaakprofiel en wordt verbouwd door een groep boeren die zich inzetten voor duurzaamheid en kwaliteit. Voor deze boon wordt er €4,64 direct aan de boer betaald, wat 50% boven de Fairtrade prijs is.

De combinatie van deze twee zorgvuldig geselecteerde bonen zorgt voor een unieke blend die zowel de ethiek van Direct Trade weerspiegelt als een ongeëvenaarde smaakervaring biedt.

Stefan Jacobs koffie wassen Koffieplantage pad

Onze toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid

Stefan Jacobs, oprichter van Fancy Beans, is trots op deze betekenisvolle stap. "Onze toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid is diepgeworteld. Met El Patrón demonstreren we onze betrokkenheid bij de boeren die deze fantastische bonen produceren en bieden we tegelijkertijd een superieure koffie-ervaring aan onze klanten."

Positieve impact in de wereld

Door te kiezen voor “Direct Trade” koffie en nauwkeurig geselecteerde bonen voor de Premiumblend El Patrón, positioneert Fancy Beans zich sterk in de premium koffiemarkt. Dit is een duidelijke keuze voor bedrijven & consumenten die (h)eerlijke koffie waarderen en tegelijkertijd bij willen dragen aan een positieve impact in de wereld. Fancy Beans is trots op deze ontwikkeling en kijkt ernaar uit om de reis naar duurzamere koffiebonen verder voort te zetten.

Meer weten over koffie?

Wil je meer weten over koffie uit de Supermarkt en de huidige koffie industrie bekijk dan onderstaande interessante video waarin Ersin Kiris en Eva Cleven van de "KRO de Prijsknaller" onderzoek doen naar de herkomst van goedkope koffie en ontdekken hoe veel koffieboeren nog altijd klein worden gehouden door de machtige koffie industrie.

Gepubliceerd op  Ge-update op