Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Koffieliefhebbers over de hele wereld discussiëren regelmatig over de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie. Dit onderwerp gaat verder dan alleen smaakvoorkeuren; het gaat over de landbouwpraktijken, geografische factoren en economische overwegingen.

Veel mensen denken dat koffiebonen van Arabica koffieplant de beste smaak en kwaliteit geeft. Nu wil ik niet zeggen dat dit geheel onzin is echter het verhaal erachter is een stuk genuanceerder.

Koffieplant

Arabica Koffie

De Arabica koffieplant, vaak beschouwd als de superieure van de twee, is een sensitieve plant. Groeiend op gemiddeld 750 tot 2.000 meter hoogte, profiteert deze plant van een langzamer rijpingsproces in een schaduwrijke omgeving. Dit leidt tot vollere, rijker ontwikkelde bessen. Zoals je kan voorstellen is het van cruciaal belang dat alleen de rijpe koffiebessen worden geplukt, wat een tijdrovend en kostbaar proces is.

Deze koffievariëteit groeit het beste nabij de evenaar, met landen als Ethiopië, Colombia en Brazilië die enkele van de meest gewaardeerde Arabica-bonen produceren. De smaakprofielen van Arabica koffie zijn divers, met smaak hinten van chocolade, fruit en bessen, heeft een hoger zuurgehalte en een minder bittere smaak dan Robusta. De medium branding van deze bonen is essentieel om de subtiele smaken te behouden, terwijl het toch een stevige body biedt.

Verschil tussen Arabica en Robusta koffie

Robusta Koffie

Robusta, aan de andere kant, is als een soort 'onkruid' in de koffiewereld omdat deze een stuk gemakkelijker groeit. Het heeft niet de specifieke hoogtevereisten die Arabica heeft en is over het algemeen gemakkelijker te telen. Robusta kan onder minder strikte omstandigheden geteeld worden, wat vaak resulteert in een hogere opbrengst tegen lagere kosten.

Deze koffiesoort, voornamelijk geteeld in landen als Vietnam en India, staat bekend om zijn sterke, vaak bittere smaak en een hoger cafeïnegehalte (het dubbele ten opzichte van Arabica). Het voordeel aan de Robusta koffieboon is dat deze nog steeds goed zijn smaak behoud wanneer deze donkerder wordt gebrand. Ideaal om te gebruiken als “bodymaker” in een blend in combinatie met een mooie milde melange van medium gebrande Arabica bonen zoals onze koffieblend “Dark Desire”.

Economische en Kwaliteitsaspecten

Het is belangrijk om te benadrukken dat de kwaliteit van zowel Arabica als Robusta sterk afhankelijk is van de teeltpraktijken. Terwijl Arabica van nature een meer verfijnde smaak heeft, kan zorgvuldig geteelde en geoogste Robusta ook een rijke en aangename smaakervaring bieden. De prijs die boeren ontvangen voor hun koffie speelt een cruciale rol in de kwaliteitscontrole en uiteindelijke smaak van de koffie.

Conclusie

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffie is meer dan alleen een kwestie van smaak; het weerspiegelt een complex samenspel van geografische en economische factoren. Arabica wordt vaak gezien als de verfijndere, smaakrijkere optie, terwijl Robusta zijn plaats kent als een sterkere, meer veerkrachtige variëteit. Uiteindelijk hangt de kwaliteit van elke koffiesoort af van de aandacht en zorg waarmee deze wordt geteeld en verwerkt. De kwaliteit van koffie wordt geanalyseerd door erkende Q-graders (koffieanalisten) waarbij ze te werkgaan met een puntensysteem op schaal van 0 tot 100. De hoogste kwaliteit koffie kan je herkennen een Cuppingscore van 80+ vanaf deze score mag het “Specialty Coffee” genoemd worden.

Arabica koffieplant

Gepubliceerd op  Ge-update op