Wat is het prijsverschil tussen Specialty koffie en Commerciële koffie?

Wat is het prijsverschil tussen Specialty koffie en Commerciële koffie?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het van essentieel belang dat we het verschil tussen Specialty koffie ten opzichte van Commerciële koffie beter begrijpen.

Specialty koffie voldoet aan hoge kwaliteitseisen en levert voor de koffieboer een hogere prijs per kilo koffie op. Deze werkwijze waarbij de koffieboer een eerlijke prijs krijgt voor zijn koffie wordt ook wel “Direct Trade” genoemd. Deze werkwijze zorgt ervoor dat koffieboeren kwaliteitsproducten kunnen afleveren.

Koffiebonen die door de Q-grader (koffie analist) op een schaal van 0 tot 100 een score van 80 of meer krijgen, wordt Specialty Koffie genoemd. De koffie wordt door deze Q-grader gecontroleerd en geanalyseerd op gebreken, smaak en uniformiteit. Doorgaans wordt de kwaliteitsanalyse op de koffie door twee of meer Q-graders uitgevoerd om een onafhankelijke uitslag te garanderen. Het rapport is doorgaans altijd op te vragen bij jouw Specialty Koffieleverancier, zodat je zeker weet dat je met Specialty Koffie te maken hebt. Specialty koffiebonen zijn dus premium koffiebonen van bewezen kwaliteit omdat ze worden geanalyseerd door erkende koffiekenners.

Onderstaand een voorbeeld van hoe een cuppingsformulier met bevindingen van een Q-grader eruit ziet:

Cuppingsformulier Koffie Brazilië honey process

Commerciële koffie zoals je deze kan verkrijgen op de zakelijke markt in Nederland staat bekend om zijn lage prijzen en toch wordt er enorme winst mee behaald, hoe is dat mogelijk? Nou wanneer je je gaat verdiepen in commerciële koffie kom je er al snel achter dat de grootste groep van koffiedrinkende mensen in Nederland zich niet bewust zijn van wat ze precies drinken. Deze groep maakt voornamelijk keuzes aan de hand van mooie verpakkingen en goedkope koffie prijzen. Wanneer je eens een keer rond vraagt in je omgeving zal het merendeel van de mensen zeggen dat ze een prijs van meer dan €25,- per kilo koffie duur vinden. Ook zal het merendeel niet weten wat “Specialty Koffie” nu precies inhoudt. En dit alles is ook logisch want de koffiekennis in Nederland "anno 2024" is nog flink beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld Aziatische landen waarbij Specialty koffie de basis is. Ooit weleens koffie gedronken in Thailand, Japan of op Bali? Zelfs de koffiecultuur in Italië kan hier nog wat van leren.

Maar wat is nu precies Commerciële koffie? En hoe kan het dat ze zo goedkoop koffie kunnen produceren?

 1. Gebruik van Robusta Bonen: Commerciële koffie wordt vaak gemaakt van Robusta bonen, die goedkoper en makkelijker te telen zijn dan Arabica bonen. Robusta bonen zijn resistenter tegen ziekten en kunnen in verschillende klimaten groeien, waardoor ze in grotere hoeveelheden en tegen lagere kosten geproduceerd kunnen worden. Robusta koffie is niet per definitie altijd van lage kwaliteit echter in massaproductie vaak wel.
 2. Massaproductie: De koffie wordt op grote schaal geproduceerd, wat leidt tot lagere productiekosten per eenheid. Massaproductie maakt ook gebruik van geautomatiseerde en efficiënte teelt-, oogst- en verwerkingsmethoden, wat de kosten (en kwaliteit) verder verlaagt.
 3. C-Price Handel: Commerciële koffie wordt verhandeld op de beurs via de c-price, een wereldwijde benchmark voor koffieprijzen. Deze prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, wat vaak resulteert in lage prijzen voor de boeren. Door deze lage prijsstelling kunnen bedrijven de koffie goedkoop inkopen en vervolgens met hoge marges verkopen.
 4. Kwaliteit versus Kwantiteit: De focus bij commerciële koffie ligt meer op kwantiteit dan op kwaliteit. Dit betekent dat er minder aandacht is voor de fijne details van smaak en aroma die kenmerkend zijn voor Specialty koffie. Door minder aandacht te besteden aan deze kwaliteitsaspecten, kunnen kosten worden bespaard in het productieproces.
 5. Ethiek en Duurzaamheid: De lagere prijzen kunnen ten koste gaan van ethische overwegingen zoals eerlijke betaling aan koffieboeren en duurzame landbouwpraktijken. Dit kan leiden tot problemen zoals slechte arbeidsomstandigheden voor koffieboeren en milieuschade.

In tegenstelling tot commerciële koffie is Specialty koffie met grote zorg en liefde geteeld, geoogst en gebrand. Specialty koffie richt zich op unieke smaakprofielen en wordt vaak door onafhankelijke koffiebranders geproduceerd.

Samenvattend: Commerciële koffie is betaalbaar vanwege massaproductie en het gebruik van goedkopere koffiebonen waarbij er minimaal rekening gehouden wordt met kwaliteit en duurzaamheid. Dit staat in contrast met Specialty koffie, die focust op kwaliteit, smaak en ethisch verantwoorde productieprocessen.

 Specialty Koffiebonen Fancy Beans

Hoeveel kost gemiddeld een kilo Koffie op de zakelijke markt?

In onderstaande vergelijkingen gaan wij in op de koffie zoals die aanboden wordt op de zakelijke markt omdat wij ons focussen op kantoor koffie.

Specialty koffie zakelijk per kilo inclusief BTW:

Hierbij hebben wij de Top 5 beste koffiekoffiebranders gekozen (exclusief onszelf natuurlijk om een objectieve mening te geven) daarnaast hebben wij gekozen voor de eerlijkste optie qua koffiebonen om een goede vergelijken te geven.

 1. Simon Lévelt: “van het huis Dark” €26,-
 2. Koffiebranderij Het Hoofdkwartier: “Black Betty Blend” €26,50
 3. Back to Black: “Brazil Fazenda Santa Catarina” €27,-
 4. Zwarte Roes: “Houseblend nr 1” €28,50
 5. Bocca Coffee: “Soulmate” €32,65

Gemiddeld betaal je voor een kilo Specialty koffiebonen: €28,13 afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Meestal kan je bij deze koffiebranders een zakelijk koffie abonnement afnemen waarbij je een gereduceerd tarief krijgt voor jouw loyaliteit aan deze koffiebranders.

 

Commerciële koffie zakelijk per kilo inclusief BTW:

Hierbij hebben wij de Top 5 bekendste commerciële koffiebranders in onze regio gekozen. Daarnaast hebben wij voor de houseblend koffiebonen optie gekozen om een eerlijke vergelijking te geven tussen de verschillende merken.

 1. Fortune Coffee: “Eccellente” €20,60
 2. Beukenhorst Koffie: “Classic Koffiebonen” €21,52
 3. Qoffy: “Crémeboon” €22,30
 4. Hesselink Koffie: “Rainforest Casita” €22,50
 5. GIO Coffee: “Grande”€25,-

Gemiddeld betaal je voor een kilo commerciële zakelijke koffiebonen: €22,38. Wanneer je naar de supermarkt gaat kan je voor soort gelijke kwaliteit zelfs nog goedkopere koffiebonen kopen bijvoorbeeld bij de Jumbo kost een kilo zak La Place “Espresso” koffiebonen slechts €12,99.

 

 Specialty Koffie

Wat is nu de beste keuze voor op kantoor?

Feit is dat Specialty koffie de lekkerste koffiebonen zijn die je kan krijgen op de markt. Of jouw collega’s en zakenpartners het verschil kunnen proeven en deze koffie kunnen waarderen is niet alleen afhankelijk van de koffiebonen maar ook van een goede koffiemachine met koffiebonen.

Wij willen graag goed en gedegen advies geven en dat is natuurlijk heel persoonlijk en per bedrijf verschillend, wel hebben wij als doel koffiedrinkend Nederland bewust te maken van eerlijke en lekkere koffie wat wij Specialty Koffie noemen.

Om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende tarieven kan je het beste het tarief per kopje koffie uitrekenen. Gemiddeld zit er zo’n 8 tot 10gram koffie in een goede kop koffie, wij gaan gemakshalve in dit voorbeeld uit van 10gram koffie per kop koffie.

Tarief per kop koffie:

Je kan dus zeggen dat 1 kilo koffie gelijk staat aan 100kopjes koffie. Je betaald dan het volgende per kop koffie:

Specialty koffie: €28,13 / 100 / 1,09 = €0,26 gemiddelde prijs per kop koffie excl. BTW

Commerciële koffie: €22,38 / 100 / 1,09 = €0,21 gemiddelde prijs per kop koffie excl. BTW

Bij een gemiddeld bedrijf in Nederland drinkt ruim 70% van de medewerkers koffie met een gemiddelde koffieconsumptie van 4 kopjes per dag. Voor een bedrijf met 10 FTE waarbij 46 weken in het jaar wordt gewerkt zijn dat 6.440 kopjes koffie per jaar (ongeveer 65kilo koffie). Wanneer je lekkere Specialty koffie drinkt kost je dat in dit voorbeeld €1.674,40 per jaar aan koffie en voor commerciële koffie €1.352,40. Het verschil bedraagt €322,- per jaar dat is dus €32,20 per FTE.

Wanneer je deze calculatie maakt voor jouw bedrijf heb je een mooie leidraad om te bepalen of Specialty koffie past binnen jullie organisatie of dat je tevreden bent met goedkopere koffie omdat de kosten een grotere rol spelen dan de kwaliteit binnen jullie organisatie.

Stefan Jacobs Koffiekenner

Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit artikel of wil je graag meer informatie of advies? Onze koffiekenner Stefan staat jou graag te woord per telefoon: 053 - 234 04 13 of via de mail: info@fancybeans.nl

 

 

 

 Specialty Coffee Association Member Stefan Jacobs

Gepubliceerd op  Ge-update op