Crowdfunding Fancy Beans

Crowdfunding Fancy Beans

Het gezicht achter Fancy Beans

Ik ben Stefan Jacobs, eigenaar en oprichter van Fancy Beans, een merk dat passie voor kwaliteitskoffie, respect voor de koffieboer en liefde voor de planeet samenbrengt. Na het drinken van mijn allereerste kop Specialty Coffee op Bali besloot ik de koffiecultuur in Twente te gaan veranderen.

Ruim anderhalf jaar geleden streek ik neer bij een koffietentje in Canggu op Bali. Daar dronk ik de allerlekkerste kop koffie ooit. De uitzonderlijk goede smaak van de koffie en het verhaal erachter maakten indruk op me en ik meldde me ter plekke aan voor een uitgebreide driedaagse koffiecursus. Ik ontdekte hoe de opzet van de koffieplantage bijdraagt aan de kwaliteit van de koffiebonen. Ook leerde ik koffiebranden en de kwaliteit ervan te testen. Een week later stond mijn businessplan op papier om kwaliteitskoffie naar Nederland te halen. De naam van mijn onderneming is Fancy Beans, ‘waar elke koffieboon een verhaal vertelt’.

Wat is ons plan?

Fancy Beans maakt zich sterk voor kwaliteit, smaak en duurzaamheid in de koffiewereld en wil de kennis over (h)eerlijke koffie verspreiden binnen de zakelijke markt. Er wordt immers nergens zoveel koffie gedronken als op het werk. Als geboren en getogen Twentenaar richt ik mijn pijlen op mijn directe omgeving: het veranderen van de koffiecultuur in Twente. Het kan namelijk zoveel lekkerder, zoveel beter en zoveel eerlijker, maar dan moet men wel weten hoe. Fancy Beans gaat daarin het verschil maken.

Inmiddels werk ik samen met verschillende partners en samen winnen we, als een soort New Coffee Movement, langzaam maar zeker meer terrein. Ons doel is om gefundeerd te blijven groeien en samen met gelijkgestemden een positieve impact te maken op de koffiecultuur in Twente. Dat onze missie aanslaat, blijkt uit het feit dat van alle proefplaatsingen van onze koffiemachines met Fancy Beans koffie maar liefst meer dan 60% klant wordt. Deze bedrijven begrijpen ook dat koffie veel meer is dan enkel een snelle cafeïne boost: het is een visitekaartje en de eerste indruk van je bedrijf. Bovendien is het ook een dagelijkse behoefte voor iedereen die op kantoor werkt.

Koffie hoort in mijn ogen naast heel erg lekker ook duurzaam en eerlijk te zijn. Daarom wil ik met Fancy Beans hierin echt het verschil maken. De meeste bedrijven serveren nog steeds commerciële koffie, waarbij de nadruk ligt op kwantiteit boven kwaliteit en waarbij de koffieboeren vaak worden uitgebuit. De onwetendheid over Specialty Coffee in de Twentse markt is enorm groot en hierin zie ik een hele mooie uitdaging.

Waar staan we nu?

Bij Fancy Beans selecteren we onze koffiebonen zorgvuldig, met respect voor de mensen die onze koffie verbouwen. Wij werken daarbij samen met de koffieboeren om ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun harde werk. Dit verbetert niet alleen de smaak en kwaliteit van de koffie, maar draagt ook bij aan een rechtvaardige en duurzame koffieketen. Wij kopen al onze koffiebonen in via het "direct trade model" en werken nauw samen met duurzame partners zoals This Side Up.

Ik brand zelf alle koffie samples en maak vanuit daar analyses en melanges. Vervolgens voltooi ik samen met Arnoud van Koffiebranderij het Hoofdkwartier de laatste fase van het brandproces. We hebben onze doelgroep duidelijk in kaart gebracht en de branding van Fancy Beans staat als een huis. Onze nieuwe bus vergemakkelijkt het plaatsen van koffiemachines op locatie en we hebben geïnvesteerd in een voorraad aan koffiemachines en ongebrande koffiebonen om nieuwe klanten snel te kunnen bedienen. Fancy Beans houdt verder een degelijke webshop in de lucht met een geautomatiseerde structuur. Onlangs zijn we net verhuisd naar een nieuw pand dat geschikt is voor onze ambitieuze groeiplannen.

Waar is de financiering voor nodig?

Tot dusver wordt Fancy Beans gefinancierd uit eigen middelen. Vanwege het succes wil ik nog meer positieve impact maken. Om deze ambities te verzilveren ben ik op zoek naar een groep gelijkgestemden die samen met mij Fancy Beans wil helpen om next level te gaan.

Samen met jullie wil ik de volgende zaken realiseren: Bij het bereiken van €50.000,- gaan wij onze voorraad ongebrande koffiebonen uitbreiden, daarmee verzekeren we de koffieboeren van de verkoop van hun oogst en versterken we onze relatie met de koffieboeren. Ook wil ik onze voorraad koffiemachines uitbreiden zodat we inkoopkortingen kunnen bedingen en tegelijkertijd zowel de transportkosten als de Co2-uitstoot afnemen. Ook wil ik fietsbezorging gaan inzetten voor de levering van onze Specialty Coffee daardoor wordt onze ecologische voetafdruk verder teruggebracht. Tevens gaan we met dit bedrag een sfeervolle showroom realiseren. Daarmee beschikken we over een ideale proeflocatie en een plek om koffiecursussen en workshops te geven.

Maar met het behalen van de €75.000,- kunnen we nog een significante stap verder vooruit zetten en investeren we samen in de uitbreiding van ons team aan gelijkgestemden en lokale verkooppunten. Het team zal bestaan uit gepassioneerde barista’s die onze kernwaarden delen. Deze professionals zetten we in voor evenementen en inspirerende workshops over koffie.

Kortom: Fancy Beans is op zoek naar ambassadeurs met een duurzaam hart die, samen met ons, heel Twente fan willen maken van (h)eerlijke Specialty Coffee. Jouw steun is essentieel, want ware impact creëren we samen.

Hoe kun je helpen en wat krijg je ervoor terug?

Je kunt me helpen met een lening. Jaarlijks ontvang je een rendement van 4% over een periode van zes jaar. Na het eerste jaar beginnen we met de aflossing, wat Fancy Beans de ruimte geeft om te groeien. Als dank voor jouw vertrouwen in Fancy Beans en voor jouw commitment aan een eerlijkere koffiewereld, ontvang je als ambassadeur ook nog eens allerlei leuke extra’s.

Beloningen bij investering:

  • Workshop ‘Koffie Smaken herkennen’ in onze nieuwe showroom
  • Fancy Beans Pakket met drie van onze magnifieke koffiesmaken
  • Uniek en speciaal ontworpen Limited Edition Fancy Beans-mok
  • Verloting business-kaarten van onze lokale voetbalclub FC Twente, inclusief diner (3x)
  • Uitnodiging voor de opening van ons nieuwe pand in Enschede (eind mei).
  • Officieel ambassadeurschap als voorvechter van (h)eerlijke koffie.

Uiteraard houden we je via onze nieuwsbrief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Doe mee en maak het verschil!

Sluit je ook aan bij onze Fancy Beans community. Jou w bijdrage is niet alleen een investering in een bedrijf, maar ook in een visie waar we allemaal beter van worden. Alleen samen maken we de koffiecultuur een stuk (h)eerlijker.

Wil je echt impact maken? Steun dan onze missie en doe mee!

Middels deze link kan je investeren: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/fancybeans

 

 Gepubliceerd op  Ge-update op