Bes tot Espresso: Het Proces van Koffieproductie

Bes tot Espresso: Het Proces van Koffieproductie

Koffie, een wereldwijd geliefde drank, begint zijn reis op verrassende wijze. Wat veel mensen niet weten, is dat koffiebonen eigenlijk de zaden zijn van een bes die groeit aan de koffieplant. Deze bessen ondergaan een fascinerend proces voordat ze in onze kopjes belanden.

 1. De Koffiebes

  Na ongeveer 3 tot 4 jaar beginnen koffieplanten vruchten te dragen. Deze koffiebessen veranderen van kleur wanneer ze rijp zijn, een signaal dat ze klaar zijn voor de oogst.

  Koffiebes
 2. De Ideale Plantage

  Koffieplanten groeien het best in de tropische gordel rond de evenaar, met name op hoger gelegen terreinen. Deze hoogte en het gematigde klimaat zorgen voor de ideale omstandigheden voor koffieplanten om te gedijen, wat resulteert in rijkere en complexere smaakprofielen van de bonen.

  Koffieplant
 3. Het Oogsten

  Afhankelijk van de regio en de koffiesoort, worden de bessen vaak met de hand geplukt. Bij Specialty koffie worden alleen de rijpe bessen worden geselecteerd om de beste kwaliteit te garanderen.

 4. Verwerkingsmethoden

  De geplukte bessen worden verwerkt via de droge of natte methode. De droge methode laat de bessen in de zon drogen, terwijl bij de natte methode de pulp van de koffiebes wordt verwijderd en de boon overblijft om te drogen.

  Koffie drogen
 5. Het Drogen

  Na verwerking moeten de bonen gedroogd worden tot een optimaal vochtgehalte is bereikt.

 6. Kwaliteitscontrole

  Voordat ze geëxporteerd worden, worden de bonen gehuld en gesorteerd. Bij Specialty koffie wordt de kwaliteit getest door Q-graders op de plantage.

  Groene koffiebonen
 7. Het Branden

  Dit is waar de magie plaatsvindt. Tijdens het branden transformeren de groene bonen in de heerlijke aromatische bruine bonen die we kennen. Dit proces bepaalt grotendeels de smaak van de koffie.

  Koffiebrander
 8. Het Malen

  Afhankelijk van de zetmethode, worden de bonen grof of fijn gemalen. Dit is ook van invloed op de smaak van koffie.

  Gebrande koffiebonen
 9. Zetten

  Ten slotte wordt de gemalen koffie gezet, waarbij verschillende methoden kunnen worden gebruikt om de ideale kop koffie te creëren.

  Zakelijke Koffiemachine met Bonen
 10. Koffiemachine

  De laatste stap in de reis van koffie is de keuze van de koffiemachine. Wij hebben gekozen voor de volautomatische koffiemachines van Dr. Coffee omdat deze koffiemachine zich onderscheiden met een voorinfusieproces, waarbij de gemalen koffie eerst kort in contact komt met heet water voordat het tot een espresso of bijvoorbeeld een lungo wordt geperst. Dit staat bekend als de bloomingsfase. In tegenstelling tot standaardmachines die je op de particuliere markt kan vinden (bijvoorbeeld bij de Mediamarkt) met een 9-grams portafilter, heeft de Dr. Coffee machine een 16-grams portafilter, wat bijdraagt aan een vollere smaak. Deze geavanceerde machines, die in slechts 30 tot 35 seconden een kopje koffie zetten, zijn een favoriet bij ons en benadrukken hun toewijding aan kwaliteit en efficiëntie in koffiebereiding.

  Zakelijke espresso machine Dr. Coffee
Gepubliceerd op  Ge-update op